Technische bedrijven doen al jaren hun best om meer vrouwelijk personeel te trekken. Zo worden jaarlijks de zogenoemde ‘girlsdays’ georganiseerd om vrouwen te verleiden voor een baan in de techniek. Met succes, want onder meisjes worden technische vakken steeds populairder.
Vrouwen in technische beroepen zijn nog steeds zeldzaam, omdat vrouwen niet doorstromen
Want na de studie wordt het stil. Slechts een handjevol vrouwen komt ook werkelijk in een technische baan terecht. Zonde, vindt Fabienne Hendriks, leidinggevende bij Tata Steel. ‘Er wordt geschreeuwd om meer technisch talent en zo loopt de sector de helft van haar potentiële medewerkers mis.’ Uit onderzoek blijkt volgens Hendriks dat bedrijven met divers samengestelde teams meer innoveren en soepeler besluiten nemen.
Stereotypering
Nog steeds wordt 90 procent van de techniekbanen vervuld door mannen. De enkele vrouw die wel op de werkvloer te vinden is, heeft veel last van de vooroordelen. Marleen Verschoor-Muskens is werkzaam als werkvoorbereider bij Van Beek Schroeftransport. Zij vertelde onlangs in de nieuwsbrief van Van Beek: ‘Sommige heren zijn er nog steeds niet aan gewend dat ze ook een vrouwelijke gesprekspartner kunnen treffen. Ze gaan er dan vanuit dat ik een secretaresse ben. Dan wil ik een afspraak maken om in te meten en krijg ik de vraag: wie komt er? Tja, ikzelf natuurlijk!
Ondanks de inspanningen van veel technische bedrijven en de overheid, zijn er nog steeds te weinig vrouwen werkzaam in technische beroepen. Dat moet veranderen om de personeelstekorten in de technische sector terug te kunnen dringen.