De groeiende vraag naar technici is nauwelijks bij te benen. Voor TechniekTalent.nu reden om jongeren te laten zien hoe veelzijdig en dynamisch de wereld van techniek is. Maar heeft dat zin wanneer jongeren bij techniek denken aan clichés als ‘saai’, ‘alleen voor mannen’, ‘voor nerds’?
Veel van dergelijke aannames zijn maar ten dele waar of helemaal niet, toch hebben deze frames veel invloed op de keuzes van jongeren. Taalstrateeg en framingexpert Sarah Gagestein deed in opdracht van TechniekTalent.nu onderzoek naar de relatie tussen berichtgeving en hoe jongeren naar techniek kijken en hun eigen toekomst daarin. Ze ontdekte dat stereotype beelden hier een doorslaggevende rol in spelen. Gagestein: “Frames bepalen door welke bril we naar een onderwerp kijken, want onze hersenen gaan niet automatisch op zoek naar wat er misschien niet is gezegd. En hoe vaker we een frame over een onderwerp tegenkomen, hoe dieper dit inslijt in ons brein.”
Gagestein keek vooral naar welke aspecten van techniek op de voorgrond treden en welke juist ontsnappen aan de aandacht. Ze identificeerde maar liefst 11 dominante frames. Deels positief zoals ‘Techniek is een banenmachine’ en ‘levert je status op’. Toch hebben de negatieve frames meer invloed op de beeldvorming. Volgens Gagestein komt dat doordat techneuten bij negatieve frames vaak in een reflex schieten van ontkenning. In ons brein leidt ontkenning van een stereotiep beeld er juist toe dat het beeld dominanter wordt. Wanneer je roept dat techniek helemaal niet stoffig is, blijft dát woord juist kleven.
Meer over dit onderzoek www.techniektalent.nu/kracht