Hoe spreken we het jaar ‘2020’ uit? ‘Tweeduizend twintig’, ‘twintig twintig’ of ‘twintighonderdtwintig’? Het jaar is nog maar net begonnen of taalpuristen duikelen al over de vraag hoe we het jaar gaan uitspreken. Volgens Wouter van Wingerden, taaladviseur bij Onze Taal is zowel ‘tweeduizend twintig’ als ‘twintig twintig’ correct Nederlands.
Met of zonder ‘tweeduizend’?
Waarom ‘Twintig twintig’ correct is, is omdat we het woorddeel ‘honderd’ vaak in de uitspraak van jaartallen weglaten. ‘1250’ wordt gelezen als ‘twaalf vijftig’ en ‘1914’ als ‘negentien veertien’ enzovoort. Jaartallen in de eenentwintigste eeuw worden door de meeste mensen met ‘tweeduizend’ uitgesproken: 2001 ‘tweeduizend (en) een’ maar kunnen evengoed als ‘twintig negentien’ (2019) of ‘twintig twintig’ (2020) worden uitgesproken. In de praktijk worden vooral jaartallen vanaf het tweede decennium met het woord ‘duizend’ uitgesproken.
Wat wordt het nu?
Maar nu weten we nog steeds niet wat we gaan zeggen. Volgens de polls wint ‘tweeduizend twintig’ het van ‘twintig twintig’. We hebben tot nu toe altijd ‘tweeduizend (en) iets’ gezegd, dus waarom zou dat nu anders zijn? Voor sommige mensen voelt ‘twintig twintig’ als fout aan, te letterlijk, een beetje Engels. De Vlaamse taalkundige Miet Ooms, taalwatcher en vaste columniste van vrttaal.net denkt dat mensen de twee versies door elkaar gaan gebruiken, afhankelijk van wat op het moment zelf het eerste in hen opkomt. Ooms: “Ik hoorde het deze week nog op de radio. Een presentator zei de hele tijd ‘twintig twintig’ en plots gooide ze er een ‘tweeduizend twintig’ tussen. Heerlijk verrassend is dat”.
Franse versie
Daarom adviseert Ooms niet te kiezen: “Het zou mooi zijn als aan het einde van het jaar menig taalwetenschapper zijn hoofd er opnieuw over buigt en concludeert dat de twee versies naast elkaar hebben bestaan en dat niemand daar enig probleem mee had.” Naast de twee versies van ‘2020’ kunnen we er nog een Franse versie aan toevoegen: ‘les deux vingts.’ Laat dat nu precies klinken als ‘twee wijntjes’ in het Frans. Als dat geen goed begin van 2020 is!
Voor het officiële advies over de uitspraak ‘2020’ kunt u terecht bij taaladvies.